Hyppää pääsisältöön
Mies kulkee pyörätiolilla puisella sillalla heinien reunustamana.

Esteettömyys

Tämä sivu löytyy kielillä:

Jaa

Esteettömästi Espoossa 

Espoosta ja lähialueilta löydät paljon nähtävää, tehtävää ja koettavaa esteettömästi. Myös julkisissa liikennevälineissä esteettömyys on huomioitu. Tutustu alta erilaisiin majoitus- ja vierailukohteisiin, joihin pääsee vierailemaan esteettömästi.  Esteettömiin palveluihin kuuluu myös muun muassa Esteetön arkkitehtuurikierros.

Tutustu myös Palmuaseman Sanna Kalmarin Espoon ja lähialueiden esteettömistä kohteista kertoviin innostaviin ja informatiivisiin blogi-teksteihin, joissa vierailukohteisiin tutustutaan sähköpyörätuolilla liikkuvan näkökulmasta.

Esteettömyys joukkoliikenteessä

Joukkoliikenteessä esteettömyys on tärkeässä roolissa, ja HSL haluaa tarjota asiakkailleen joukkoliikennettä, joka on hyödyllistä, helppokäyttöistä ja luotettavaa kaikille. 

Kaikki HSL-alueen lähijunaliikenteen vaunut ovat matalalattiaisia ja lähes kaikki asemalaiturit ovat samalla korkeudella kuin lähijunien lattia. Poikkeuksena Kauniaisten ja Keran asemien laiturit ovat lähijunien lattiaa matalammalla ja Kirkkonummen aseman raide kolme lähijunan lattiaa korkeammalla. Esteettömät vaunut on merkitty pyörätuolisymbolilla. 

HSL:n bussit ovat matalalattiaisia ja keskiovella on käsikäyttöinen lattiasta nouseva ramppi. Bussilinjoilla on pysäkin nimen kertovat kuulutukset sekä seuraavan pysäkin kertovat näytöt. 

Metrojen vaunut ja asemalaituri ovat samalla korkeudella. Jokaisella metroasemalla on ainakin yksi esteetön sisäänkäynti ja vähintään yksi hissi. Monilla asemilla on äänimajakat, jotka helpottavat näkövammaisten liikkumista. Metrojunissa on kuulutukset ja tekstinäytöt.

Kaikki Espoon länsimetron asemat ovat esteettömiä. Kulkureiteillä ei ole korkeita kynnyksiä eikä portaita. Sisäänkäynneillä on kerrostasojen väleillä joko kolmen liukuportaan ja kahden hissin ryhmä tai hissisisäänkäynti, joissa laituritasolle pääsee sujuvasti suoralla hissiyhteydellä. 

Kulkureitti on merkitty lattiaopastein, jotka koostuvat ohjaavista kohoraidoista ja reitin muutoskohdissa kohonappuloiden ryhmistä. Lattiaopasteet johtavat metrolaiturilla ns. näkövammaisten oven kohdalle junan pysähtyessä. Ulko-ovilla ja sisätilojen hisseille johtavilla oviaukoilla on äänimajakat, joiden tuottaman äänen perusteella voi varmistua oikeasta suunnasta. Poikkeustilanteiden aikana tiedotetaan kuulutuksilla. Kiinteiden ja muuttuvien opasteiden lisäksi asemien tärkeissä kohdissa on induktiosilmukat (mm. opastaulujen edustat, hissit ja hissiaulat sekä palvelupisteiden ympäristöt). Toiminta-alue on merkitty silmukkatunnuksella. Lisää esteettömyydestä voit lukea länsimetron sivuilta.

 

Vierailukohteet 

Haltia on esteetön rakennus. Tiloissa on esteetön hissi. Ulko-ovi avautuu automaattisesti, sisällä on tilaa liikkua ja näyttelytilat ovat väljät. Näyttelyissä on toteutettu moniaistisuutta opastaulujen ja kosketusnäyttöjen sijaintiin/ korkeuteen on kiinnitetty huomiota. Esteettömät WC:t löytyvät molemmista kerroksista. Myös auditorio ja kokoustilat ovat esteettömiä ja varattavaan yksityissaunaan mahtuu suihkupyörätuolilla. Haltian valaistus on suunniteltu niin, että heikkonäköinenkin pystyy liikkumaan rakennuksessa.

EMMAn avarissa ja esteettömissä tiloissa on helppo liikkua pyörätuolilla. Tiloissa on esteetön hissi. Teokset  aseteltu hyvälle korkeudelle myös pyörätuolin käyttäjän näkökulmasta. Esteettömät WC:t löytyvät molemmista kerroksista. Avustaja pääsee mukaan maksutta. Opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita. Opastetulle kierrokselle on mahdollisuus varata käyttöön oppaan ääntä vahvistava laite.

Lähes kaikkiin saleihin on pääsee pyörätuolilla tai rollaattorilla (Espoon Sellon VIP-salista ei löydy pyörätuolipaikkoja). Jokaisessa teatterissa on esteetön WC. Pyörätuoliasiakkaan avustaja pääsee veloituksetta  elokuviin yhdessä avustettavan kanssa. Osassa elokuvia on kuvaileva tekstitys, jossa kuvaillaan dialogin lisäksi myös muita elokuvan ääniä. Espoon Omenan saleista löytyy induktiosilmukka. Opaskoirat ja avustajakoirat ovat tervetulleita.

Ravintolalaiturille on esteetön pääsy luiskan avulla.

Museoon pääsee pyörätuolilla luiskaa pitkin. Suurin osa näyttelyn materiaalista sijaitsee pohjakerroksessa, missä liikuntaesteisten on mahdollista kulkea. Huom! Tornikerroksiin johtaa jyrkkä portaikko, jossa ei ole kaidetta. Tornin huoneista on saatavilla tietoa ja kuvia museon esittelyteksteistä ja asiakaspalvelusta. Kuvakorttien avulla museoon voi tutustua esim. erityislapsen kanssa. Kuvailutulkkauksen voi varata tavallisen opastuksen hinnalla. Museorakennuksen historiasta ja Akseli Gallen-Kallelasta on tietoa pistekirjoituksella ja alakerran näyttelyhuoneista on saatavilla kohokartta. Kassalta on lainattavissa suurennuslaseja ja taskulamppuja. Opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita. Tarjolla on ääniopas, jota voi kuunnella omalla älypuhelimella.

Museolta on lainattavissa sisälastenrattaita ja rengassuojia sylivauvaikäisten vaunuille. Museoon on esteetön sisäänkäynti. Naulakkotilasta on lainattavissa pyörätuoli ja rollaattori. Esteettömät WC-tilat sijaitsevat katutasolla naulakoiden takana. Myös sukupuolineutraali WC-tila sekä matalat lasten wc:t ja hoitopöydät. Avustajien sisäänpääsy on ilmainen ja ,useoon saa tulla opas- tai avustajakoiran kanssa. Päänäyttelyt on tekstitetty suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Merkityt inva-parkkipaikat on kauppakeskus Sellon parkkihallissa, josta on esteetön sisäänkäynti Sellon kirjaston hissin kautta Sellosalin ulko-ovelle. Huom! Kirjaston hissien ollessa suljettuna esteetön kulku parkkihalliin Sellon vapaa-ajankeskuksen (Finnkino) hissien kautta. Sisätilat ovat esteettömät ja kulkuväylät ovat tasaiset. Tiloissa on esteetön WC. Katsomossa on pyörätuolipaikkoja ja salissa on induktiosilmukka (riveillä 4, 5, 7, 8, 10, 11 ja 13).

Pääsisäänkäynti on esteetön ja yksi ovista aukeaa automaattisesti. Kulttuuriaukiolla on kaksi invapaikkaa. Tiloissa on esteettömiä WC-tiloja ja tilavin WC sijaitsee konserttisalin naulakoiden yhteydessä. Ylempiin kerroksiin pääsee hisseillä. Tapiola- ja Louhisalissa on induktiosilmukat, joiden kuuluvuusalue kattaa salin keskiosan. Tapiolasalissa on pyörätuolipaikkoja salin yläosassa ja näyttämön laajuudesta riippuen myös etuosassa. Louhisalissa on pyörätuolipaikkoja salin yläosassa. Kulttuurikeskuksessa on yksi lainattava pyörätuoli. Avustavat koirat ovat tervetulleita.

Teatterin pihalla on yksi esteetön pysäköintipaikka. Sisäänkäynnin edusta on tasainen ja oviaukko leveä. Huom! pääoven kynnys on 4 cm korkea, eikä ovessa ole sähköistä avausmekanismia. Aulassa on hissi, jossa ei ole sähköistä avausmekanismia. Pyörätuolipaikat sijaitsevat salissa eturivin reunassa. Kulku salin ovelta eturiviin on esteetön. Tiloissa on yksi esteetön ja sukupuolineutraali WC toisessa kerroksessa, jonne pääsee hissillä. 

Espoon Otaniemen arkkitehtuuriin ja teekkari-tarinoihin voi tutustua esteettömillä reiteillä. Kerro etukäteen ryhmäsi tarpeet reitin suunnittelemiseksi. Alvar Aalto ja Otaniemi -estettömästi tutustuttaa ulkona liikkuen Aallon suunnittelemaan puistomaiseen kampukseen hauskoilla teekkaritarinoilla höystettynä. Kierroksella vieraillaan myös muutaman rakennuksen sisällä, joissa liikkuminen kerroksista toiseen onnistuu myös pyörätuolin käyttäjille. Ulkoreitillä on jonkin verran mäkiä.

Rantaraitti on Espoon merenrannan rantaviivaa seuraileva ainutlaatuinen virkistys- ja ulkoilureitti, joka sijoittuu hyvin monipuolisiin ympäristöihin. Se vaihtelee luonnonsuojelualueen reunamilla kulkevasta kivituhkapintaisesta raitista asfalttipintaiseen kävely- ja pyörätiehen, tai modernin kaupunkiympäristön kivettyyn promenadiin. Rantaraitin karttapalveluosiossa ”Rantaraitti tarkemmilla karttapohjilla” näkyvät myös rantaraitin esteettömät osuudet. Väylä ei voi olla kaikkialla täysin esteetön maaston korkeuserojen vuoksi, mutta maastoon sovittamisen ja ympäristöarvojen puitteissa rantaraitille on kuitenkin etsitty loivin mahdollinen linjaus. Raittiosuudet on toteutettu valaistuina aina, kun mahdollista.  Raitin varrelle ja sen tuntumassa oleville toiminnallisille alueille, kuten venesatamiin on sijoitettu penkkejä levähtämistä ja maisemien ihailua varten. Esteettömyyttä on parannettu sähköisellä oheisinformaatiolla.

 Ihminen sähköpyörätuolilla katsomassa Suomen luontokeskus Haltian näyttelyseinää.
Kuva: Sanna Kalmari

Ohjelmapalvelut

Ainutlaatuinen tapahtuma- ja juhlatila Wäinölä Nuuksion metsän keskellä on esteetön: hirsitupaan kuljetaan luiskaa pitkin ja kuivakäymälä on esteetön. Opasteet ohjaavat parkkipaikalta lyhyen, loivan mäen kautta (20 m), hiekkatietä pitkin (35 m). Pihapiirissä on kaksi esteetöntä tulipaikkaa. Matalat kynnykset ja leveät ovet mahdollistavat esteettömän kulun tilaan ja tilavassa eteisessä naulakot ovat 120 cm korkeudella, joten niihin yltää myös pyörätuolista. Vuodenkierron tapahtumat ja Kalevalan Taikaa -ohjelma ovat esteettömiä ja yritys räätälöi myös muita ohjelmia ja aktiviteetteja erityisryhmille.

Evenio tarjoaa ainutlaatuisia opastettuja kokemuksia suomalaisen luonnon ja kulttuurin parissa pääkaupunkiseudulla. Evenion taitavat oppaat vievät osallistujat paikan päälle näkemään kohteita ja kuulemaan kiehtovia tarinoita menneisyydestä ja nykyhetkestä. Osa opastetuista retkistä on esteettömiä ja retken vaativuustaso on ilmoitettu retken yhteydessä. Opastuksia toteutetaan suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja osittain myös saksaksi ja viroksi.

Huviloilla majoittujille ja yrityksille on tarjolla erilaista ohjelmaa, joista osa on toteutettavissa esteettömästi: muun muassa luontoretki maastopyörätuolilla ja melonta erityisellä kajakilla. Lisää esteettömästä ohjelmasta kannattaa lukea yrityksen sivuilta.

Retkipaikan verkkosivuilla on esiteltynä myös esteettömiä reittejä sekä tarinoita retkiltä, joissa ainakin osa reitistä on ollut esteetöntä. Mukana on myös artikkeleita esteettömästä retkeilystä yleisellä tasolla. Lisäksi Retkipaikka järjestää esteettömiä opastettuja palveluita ja retkiä. Mm. Wine in the Woods -viininmaistelu retki onnistuu esteettömästi. Aistipolku kulkee esteettömässä maastossa, joskin loivia mäkiä on ja osa manuaalipyörätuolin käyttäjistä saattaa tarvita työntöapua ja reitin loppuosassa on hieman juurakkoisempaa maastoa. Suomen luontokeskus Haltian läheisyydestä löytyy myös Maahisenkierros-reitti, joka on luokiteltu vaativaksi esteettömäksi reitiksi eli reitin varrella on loivia korkeuseroja ja osa saattaa tarvita avustajan. Sähköpyörätuolilla reitti on kuljettavissa. Reitin näköalapaikalla on penkkejä eri korkeuksilla. Suomen luontokeskus Haltia - ks. edempänä.

Metroretket on keskittynyt opastettuihin retkiin Espoossa ja Helsingissä metroasemien lähellä sijaitsevissa luonto- ja kulttuurikohteissa. Iso osa retkistä on myös esteettömiä. Metrot ja metroasemat sekä monet reitin varrella olevat kohteet ovat esteettömiä. Erityistarpeista ja esteettömyydestä kannattaa keskustella vielä erikseen ennen retkeä mahdollisimman mukavan kokemuksen saamiseksi.

Pääkuva: Johannes Sipponen

Pieni ryhmä ihmisiä ulkona Otaniemessä, yhdellä pyörätuoli.
Kuva: Hanna Saari

Majoituskohteet 

Hotellissa on kuusi (6) esteetöntä huonetta, ja niissä kaikissa on saatavilla muun muassa käsituet wc-istuimen molemmin puolin, suihkutuoli sekä käsituki suihkussa. Huoneet ovat combi-huoneita, eli jokaisen esteettömän huoneen yhteydessä on toinen, standard-luokan huone. Hotellissa on esteetön hissi. Myös ravintolaan pääsee esteettömästi pyörätuolilla.

Hotellin tilat soveltuvat hyvin toimintarajoitteisille vieraille. Parkkipaikka on esteetön ja pääsisäänkäynnille johtaa ramppi. Sisäänkäynti on tilava ja ovet avautuvat automaattisesti. Kaikkiin kokoushuoneisiin pääsee helposti. Huom! suureen auditorioon kuljetaan toisen kerroksen sisäänkäynnin kautta. Rakennuksessa on hissit ja leveät käytävät helpottavat liikkumista kaikkialla talossa. Ravintola on tilava, käytävät ovat leveät ja pöydät ovat tarvittaessa siirrettävissä. Ensimmäisen kerroksen yleisissä tiloissa on esteetön WC. Hotellissa on neljä (4) esteetöntä huonetta, joissa kaikissa on kaksi erillistä motoroitua sänkyä. Yhdessä huoneessa sängyt ovat normaalia alempana. Kaikkien hotellihuoneiden valokytkimiin ylettyy pyörätuolista. Räätälöidyissä kylpyhuoneissa on hälytyspainikkeet ja huoneeseen voi tilata suihkutuolin. Auditoriossa on induktiosilmukka, ja opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita.

Pysäköintihallissa on invapysäköintiin suunniteltuja pysäköintipaikkoja (pysäköinti on maksullinen). Yksi itsepalveluautomaateista on madallettu, jotta pyörätuolin kanssa kirjautuminen olisi mahdollisimman helppoa. Aulassa on esteetön WC. Hotellissa on kahdeksan (8) liikuntarajoitteisille henkilöille suunniteltua huonetta. Huoneissa on mahdollisuus avata väliovi viereiseen huoneeseen. Huoneet sijaitsevat lähellä hissejä ja niissä on kaksi 90 cm leveää erillistä moottoroitua sänkyä. Kylpyhuoneeseen kulku onnistuu helposti pyörätuolilla, sillä kaikkien ovien leveydet ovat 90cm. Varusteluun kuuluvat kiinteä suihkutuoli ja avustinkaiteet WC-istuimen sivuilla. Kylpyhuoneessa on kaksi hätäkutsupainiketta. Avustaja- ja opaskoirat ovat tervetulleita.

Hawkhillin huviloista kolme (3) on esteetöntä: Villa Taavetti, Villa Maria ja Villa Eino. Maasto alueella on mäkistä ja korkeuseroja on, mikä vaikuttaa pyörätuolilla liikkumiseen. Mökkien pihaan pääsee autolla tai saattoliikenteellä. Polut kolmeen esteettömään mökkiin on tehty leveiksi pyörätuolikulkua ajatellen. Mökkien sisäänkäynneille johtavat luiskat. Mökit on pyritty kalustamaan väljästi ja kaikki huonekalut ovat siirrettävissä tarvittaessa. Yhdestä mökeistä on esteetön kulku mökin grillipaikalle. Myös rantaan pääsee esteettömästi nuotiopaikalta lähtevää lankkusiltaa pitkin, mutta laiturille ei ole esteetöntä kulkua. Esteettömien mökkien kylpyhuoneet ovat tilavat ja ne soveltuvat esim. pyörätuolin käyttäjälle, mutta WC:t ovat kapeat, eikä niihin pääse esteettömästi.

Hotellissa on kaksi majoitussiipeä, joissa huoneet sijaitsevat kahdessa kerroksessa. Hotellihuoneista kaksi (2) on esteettömiä. Hotellissa ei ole hissiä, mutta huoneita löytyy myös ensimmäisestä kerroksesta, katutasosta; varauksen yhteydessä suositellaan kerrottavan erityistarpeista.

Esteettömät retkikohteet

Esteettömät retkikohteet löydät luontoon.fi -sivujen karttahaun avulla.

Esteettömyys saaristoliikenteessä:

  • Kaikkiin Espoon saaristoliikenteen aluksiin pääsee manuaalisella pyörätuolilla, mutta avustaja tai ilman pyörätuolia kulkeva tarvitaan matkaan mukaan. Sähköpyörätuolilla aluksiin ei valitettavasti pääse. Alukseen ei ole varsinaista luiskaa, mutta pyörätuoli nostetaan pienen kynnyksen yli avustajan kanssa.
  • Tällä hetkellä aluksissa ei valitettavasti ole esteettömiä WC:itä.
  • Parhaiten useampi pyörätuoli samanaikaisesti mahtuu Pentalan reitin sekä Ison Vasikkasaaren reitin aluksiin.
  • Ulkosaaristoon kulkevilla ”kiertoreiteillä" aluksilla on vähemmän tilaa, mutta 1-2 pyörätuolia mahtuu kyytiin. Tässä tulee kuitenkin huomioida, että ulkosaaret eivät ole esteettömiä.
  • Sen sijaan Iso Vasikkasaari ja Pentala toimii myös pyörätuolilla kulkevalle, mutta avustaja/ pyörätuoliton kulkija tarvitaan mukaan. Näiltä kahdelta saarelta löytyy mm. esteetön WC.