Hyppää pääsisältöön
Kuvassa vasemmalta Jaana Tuomi,  Miikka Valo, Risto Ilmoniemi, Jukka Mäkelä.

Tämä sivu löytyy kielillä:

Risto Ilmoniemi, Espoo Ambassador 2024

Jaa

Espoo Ambassador 2024 Risto Ilmoniemi palkintokukat kädessään.

Professori Risto Ilmoniemi Aalto-yliopiston Perustieteiden korkeakoulusta on vuoden 2024 Espoo Ambassador, Espoon kongressilähettiläs. Tunnustus myönnettiin hänelle Visit Espoon toimesta 2.12.2024 tunnustuksena Ilmoniemen tärkeästä panoksesta kansainvälisten tieteellisten kongressien ja kesäkoulujen kutsumisessa ja järjestämisessä niin Suomessa, Espoossa kuin ulkomaillakin. 

Ilmoniemi on kansainvälisesti arvostettu asiantuntija lääketieteellisen tekniikan alalla, ja hän on paneutunut työssään sekä aivojen magneettikenttien mittaamiseen että magneettistimulaatioon.

Haastattelimme Ristoa hänen ajatuksistaan kongressien järjestämisestä ja akateemisten kansainvälisten verkostojen merkityksestä. Risto jakoi meille myös omat suosikit Espoon vierailukohteista ja nähtävyyksistä.

Lue alta Riston ajatuksia ja terveiset kaikille, jotka miettivät kansainvälisen tieteellisen kongressin kutsumista tai järjestämistä.

Kertoisitko lyhyesti kuka olet ja minkälaisessa roolissa työskentelet tällä hetkellä?

- Kiinnostuneena luonnontieteistä opiskelin TKK:lla teknillistä fysiikkaa, ja vuodesta 2006 olen ollut teknillisen fysiikan professori Aalto-yliopistolla, opetusalanani lääketieteellinen tekniikka. Olen jo emeritusvaiheessa, mutta edelleen 2/3-työsuhteessa. Johdan tällä hetkellä suurta Euroopan tiedeneuvoston rahoittamaa ERC Synergy -hanketta, jossa ovat mukana myös Tübingenin yliopisto Saksasta ja Chieti-Pescaran yliopisto Italiasta.  

- Toimintaani motivoivat ja värittävät halu ymmärtää perimmäisiä kysymyksiä, kuten mitä tiedämme universumista, aineesta ja energiasta sekä miten aivot toimivat. Tavoitteenamme on kehittää eräänlaista aivohierontaa mm. depressiosta, addiktioista tai ankarasta kivusta kärsiville. Menetelmämme perustuu voimakkaisiin suunnattuihin magneettikenttiin, joilla aivojen hermosoluja voidaan keinotekoisesti ja vaarattomasti aktivoida halutuista aivokuoren paikoista.

- Pyrin myös edistämään akateemista yrittäjyyttä, josta esimerkkinä on perustamani Nexstim Oyj sekä Aallossa käynnistämäni Biodesign Finland -yrittäjyysohjelma.  

- Vapaa-aikananikin pohdiskelen maailman menoa.  Kirjoitan, pyöräilen, hiihdän ja laskettelen sekä vietän aikaa mökkimaisemissa Jyväskylässä mm. marjastaen ja sisaruksieni perheitä tavaten. Ihanassa perheessäni on vaimo ja kaksi tytärtä, toinen teekkari ja toinen entinen teekkari.

Minkälainen rooli ja merkitys kansainvälisillä tieteellisillä järjestöillä on omassa työssäsi?

- Tieteellisten järjestöjen organisoimat konferenssit ovat olleet minulle ratkaisevan tärkeitä antamaan kuvan siitä, millä tasolla tutkimus etenee ja millaiset ihmiset tutkimusta tekevät. Järjestöissä myös tutustuu kollegoihin, mikä on ollut myös erittäin antoisaa ja opettavaista.

Mikä on saanut sinut hakemaan ja järjestämään kansainvälisiä kongresseja?

- BrainSTIM-konferenssin (koronan aikana etänä 2020; livenä Dipolissa 2023) lupauduin pitämään kollegani, konferenssisarjan organisoijan pyynnöstä. ICBEM-konferenssin (2024) lupauduin yhdessä Matti Stenroosin kanssa järjestämään järjestön väistyvän puheenjohtajan pyynnöstä.

- Tärkein kokoussarjamme on kuitenkin vuonna 2013 aloittamani Science Factory Workshop / Summer School -sarja. Tuolloin sain idean tehdä asiat aivan uudella tavalla. Vuosittaiseen Science Factoryyn otamme 40 opiskelijaa, melkein kaikki ulkomailta. Opiskelijat jaetaan 4 hengen pöytiin. Kussakin pöydässä on koko opetusviikon ajan 4 opiskelijan lisäksi kansainvälinen huippututkija valmentajana sekä apuopettaja tutkimusryhmästäni. Kukin opettaja pitää 30 minuutin esitelmän, jonka jälkeen naapuripöydän opiskelijat toimivat opponentteina 45 minuutin ajan. Kolmannessa pöydässä taas valmistellaan viimeisenä päivänä pidettäviä 24/7-esitelmiä ko. opettajan esityksestä. Parhaat 24/7 esitykset palkitaan (24/7-esitys kestää 24 sekuntia, jonka jälkeen on 7 sanan tiivistelmä). Nämä lyhyet esitykset ovat monille viikon kohokohta. Workhopissa käytämme paljon muitakin ideoita elävöittämään kurssia ja motivoimaan opiskelijoita.

Mitä lyhyen ja/tai pitkän aikavälin hyötyjä ja etuja näet siinä, että kongresseja järjestetään Espoossa ja Otaniemessä?

 Meille tärkein hyöty on ollut se, että Science Factoryn ja konferenssien järjestäjät (=opiskelijamme) ovat saaneet henkilökohtaisesti tutustua alamme parhaisiin senioritutkijoihin ja jatko-opiskelijoihin tai postdoc-tutkijoihin, joista monista on myöhemmin tullut mm. professoreja mm. Stanfordin tai Harvardin huippuyliopistoissa. Viikon aikana muodostuneet kontaktit ovat jo johtanut lukuisiin yhteistyöhankkeisiin ja tutkijavierailuihin.

Mitkä ovat mielestäsi Suomen ja Espoon vahvuudet kansainvälisten kongressien järjestämisen näkökulmasta?

 Suomessa ja Espoossa on mahdollista saada konferenssijärjestelyt toimimaan hyvin. Tämä on konferenssin järjestämisen kannalta tärkein seikka. Konferenssikävijät muistavat kyllä, jos kaikki sujuu hyvin: opastus, rekisteröityminen, kokoustilan viihtyvyys, kuuluvuus, kunnon videoprojektiot, kahvit, lounaat ilman jonoja ja hyvä ruoka myös iltatilaisuudessa, internet, taksin tilaus, ongelmien ratkaisut jne. Vastaavasti huonosti toimivat järjestelyt jäävät ikävästi mieleen.  

Jos kaikki toimii hyvin, kuten ne Espoossa ja Suomessa yleensä toimivat, vieraat saavat esim. Aalto-yliopistosta ja Espoosta positiivisen kuvan, mikä voi merkittävästikin vaikuttaa halukkuuteen tulla tänne uudelleen, esim. tutkijavierailijaksi tai toisen konferenssin tai kesäkoulun osallistujaksi.  

Myös vastaanottavien ihmisten asenne, aito auttamisen ja onnistumisen henki, on äärimmäisen tärkeää. Kaikista vieraista on huolehdittava ja heitä on autettava, vaikka eivät apua tarvitsisikaan.

Mutta tavoitteemme tulee aina olla se, että jos kokous on Espoossa (tai muualla Suomessa), se on alansa siihen mennessä paras. Ja seuraavalla kerralla vielä parempi. 

Mitä haluaisit sanoa kollegalle, joka miettii kansainvälisen tieteellisen kongressin kutsumista / järjestämistä?  

Kokoa hyvä tiimi, jossa on jo entuudestaan kongressiosaamista. Isompien kokousten osalta on käytettävä ammattilaisia kokouksen käytännön järjestelyissä.

Mikä on suosikkikohteesi Espoossa, jonka haluaisit jokaisen Espoossa vierailevan kongressivieraan näkevän/kokevan?

 Nuuksio, erityisesti Solvalla / Haltia. Meri kesällä olisi myös hyvä kokea. Ja tietysti Aalto-yliopiston kampus!