Hyppää pääsisältöön
Retkiruoka-ateria sienistä ja kurpitsasta lankun päällä.

Tämä sivu löytyy kielillä:

Piknik huippukokki Ari Ruohon tapaan

Jaa

Nuuksion kansallispuisto tarjoaa monia mahdollisuuksia ulkoiluun. Mikä olisikaan parempi tapa nauttia ulkoilmasta ja luonnon tarjoamista raikkaista antimista kuin piknik! 

Suomalainen huippukokki Ari Ruoho viettää mielellään vapaa-aikaansa luonnossa, ja yhdistää toisinaan myös ruuanlaittotaitojaan ulkoiluun. Tuoreiden raaka-aineiden kerääminen metsälenkin yhteydessä ja kokkaaminen avotulella tuovat vaihtelua huippuvarusteltujen keittiöiden sijasta. Kävimme metsässä Arin kanssa ja kokosimme talteen hänen helpot tee-se-itse- reseptinsä, jotta myös sinä voit saada kaiken irti piknikistäsi Espoossa! 

Pääkuva: Mika Viitanen

Huippukokki Ari Ruohon valmistama metsäateria luonnossa katettuna.
Kuva: Mika Viitanen

Reseptit

Sieniruokaan tarvitset: 

  • Suola 
  • Selleri 
  • Kurpitsa 
  • Sipuli 
  • Rosmariini 
  • Sienet 
  • Voita 
  • Kerma 
  • Paistinpannu 

 
Ohjeet vaihe vaiheelta: 

Aloita poimimalla sieniä paikallisesta metsästä. Tee avotuli viralliselle tulentekopaikalle. 

Vuole tarpeeksi kiehisiä puusta ja tyhjennä nuotiopohja tuhkasta. Tuhkakerroksen päälle nuotio ei syty kunnolla. 

Heitä Sipuli, kurpitsa ja juuriselleri hiillokseen. 

Puhdista sillä välin sienet ja paista ne voin ja rosmariininoksan kanssa pannulla. Lisää lopuksi pannulle kerma ja suola. 

Kypsennä nuotiokasviksia noin 15–20 minuuttia. Voit kokeilla puukolla, ovatko kasvikset valmiita - kypsän kasviksen sisus on pehmennyt. Testaa erityisesti kasviksia, joissa on paljon vettä - ne kypsyvät nopeasti! 

Poista kurpitsasta siemenet ja laita sen sisälle muut kypsät kasvikset. Poista sipulista ja juuriselleristä musta kuori. 

Kurpitsan kuoresta saa tehtyä luomulautasen! Voit polttaa sen ruokailun jälkeen nuotiossa. Muista pestä kädet ruokailun jälkeen! 

Kokki Ari Ruohon valmistama metsäateria lankun päällä nuotion loimutessa taustalla.
Kuva: Mika Viitanen

Nuotiolettuihin tarvitset: 

  • Marjat (metsästä poimittuna tai kaupasta) 
  • Lettukakkutaikina (voit lisätä kaupan taikinaan ripauksen kardemummaa ja kanelia mausteeksi) 
  • Kinuskikastike 
  • Voita 
  • Paistinpannu 
  • Pieni kattila 
  • Vinkki: Pakkaa pannukakku pulloon, jossa on iso suuaukko - näin voit pestä pullon ja käyttää sen uudelleen! 

Ohjeet vaihe vaiheelta: 

1. Aloita marjojen keräämisestä. Mustikoita löytyy heinä-elokuussa, puolukoita koko syksyn ja karpaloita loka-marraskuussa. 

2. Kaada kinuskikastike kattilaan ja lisää marjat kastikkeen sekaan, ja kiehauta ne avotulella kattilassa. Voit maustaa tämänkin rosmariiniin oksalla. 

3. Laita seuraavaksi pieni pala voita avotulella olevalle paistinpannulle ja anna voin sulaa. Kaada lettutaikina pannulle. 

4. Kaada kinuskikastikkeen ja marjojen seos pannulla olevan letun tai lettutaikinan päälle. Lisää kinuskimarjaseosta tarjoiltaessa tarpeen mukaan. 

5. Syö käsin - suomalaista sormiruokaa parhaimmillaan! 

Ulkona tehdyt letut karpaloilla katettuna lankun päälle järven rantaan.
Kuva: Mika Viitanen