Hyppää pääsisältöön
Aalto-yliopiston Kandidaattikeskus ulkoapäin kesämaisemassa.

Arkkitehtuuria Espoossa

Tämä sivu löytyy kielillä:

Jaa

Arkkitehtuurikierroksella Espoossa

Tiesitkö, että Espoosta löytyy merkittäviä arkkitehtuurin helmiä isoilta suomalaisilta nimiltä Aallosta Pietilöihin? Otaniemessä ja Tapiolassa pääsee sukeltamaan omatoimikierrokselle muun muassa 50- ja 60-lukujen funkkikseen ja Alvar Aallon tunnusomaiseen kädenjälkeen. Modernimpaa arkkitehtuuria voi niin ikään katsella Otaniemessä, mutta myös viereisessä kaupunginosassa Keilaniemessä sekä bonuksena vielä Nuuksion kansallispuiston kupeessa.

Otaniemi

Luultavasti kuuluisin Alvar Aallon rakennus Otaniemessä on Kandidaattikeskus, joka valmistui lopulliseen muotoonsa vuonna 1964. Se tunnettiin aiemmin Teknillisen korkeakoulun eli tuttavallisemmin “polin” päärakennuksena ja on edelleen yksi Otaniemen kampuksen maamerkeistä. Rakennus on maisemallinen kokonaistaideteos ja sen juhla-aukiota reunustaa tunnistettava kreikkalaista teatteria muistuttava auditorio-osa.

Nykyisen Aalto-yliopiston päärakennus on Dipoli, jonka suunnittelivat Raili and Reima Pietilä vuonna 1966, alunperin tekniikan opiskelijoiden uudeksi yliopistorakennukseksi. Luonnonkivistä, betonista, kuparista ja puusta tehty Dipoli on Pietilöiden päätöitä ja yksi suomalaisen arkkitehtuurin ilmaisuvoimaisimmista ja radikaaleimmista rakennuksista kaikessa omaleimaisuudessaan. Lähteistä riippuen muun muassa Dipolin ikkunoista sanotaan, että rakennuksessa on ainoastaan neljä samanlaista ikkunaa. Rakennus toimii nykyisin myös suosittuna kongressikeskuksena.

Yksi vierailun arvoinen kohde on myös Heikki ja Kaija Sirénin Otaniemen kappeli, joka edustaa luonnonläheistä pohjoismaista modernismia. Sen valmistumisvuodet ovat 1956 ja 1957. Kappelin alttaritaulu eli lasinen eteläseinä muuttuu vuodenajan ja päivän mukaan. Alttariristi löytyy ulkoa, luonnon sylistä. Otaniemessä on lukuisia merkittäviä arkkitehtuurin teoksia ja niihin voit tutustua lisää Aalto-yliopiston sivuilla. Otaniemen moderniin rakennuskantaan puolestaan kuuluu muun muassa Väre.
 

Drone-kuvaa Dipolista meren rannalla Otaniemessä ruskan sävyissä.
Kuva: Omar El Mrabt

Tapiola

Tapiolan alue on tunnettu 50- ja 60-lukujen funkkis-tyylistään ja termistä puutarhakaupunki. Alue rakentui osin arkkitehtuurikilpailun seurauksena ja sen ennakkoluulottoman rakentamisen ansiosta Tapiolaa alettiin pitää jo 1960-luvulla arkkitehtuuriltaan ainutlaatuisena. Funktionalismin tyylisuuntaa edustavat muun muassa Aarne Ervin Kino Tapiola ja Tapiola Garden -hotelli sekä Tapiolan kirkko, Keskustorni, Tapiolan uimahalli, Hakalehdon atrium-talot ja Taskumatti-talot.

Yksi must-kohde on myös Tapiolassa sijaitseva Aarno Ruusuvuoren suunnittelema Näyttelykeskus WeeGee, joka on alun perin toiminut Weilin&Göösin painotalona. Nykyisin rakennus kätkee sisäänsä EMMA – Espoon modernin taiteen museon ja KAMU – Espoon kaupunginmuseon. WeeGeen puutarhassa sijaitsee lisäksi Matti Suurosen suunnittelema Futuro-talo.
 

Kesäinen kuva Tapiolan keskusaltaalta kohti Tapiolan Keskustornia.
Kuva: Omar El Mrabt

Muuta arkkitehtuuria Espoossa

Busineksen kehto, Keilaniemi tähtää korkealle paitsi saavutuksissa myös Suomen mittakaavassa rakennuksien korkeudessa. Alueen luultavasti kuuluisin rakennus ja Espoon ehkä tunnetuin ”pilvenpiirtäjä” on 1976 rakennettu, aiemmin “Raaden hampaana” tunnettu Fortumin pääkonttori ja Nesteen torni, joka nykyisin tunnetaan nimellä Accountor Tower. Ylimmässä kerroksessa pääsee tänä päivänä nauttimaan upeista maisemista ja hyvästä ruuasta Lucy in the Sky -ravintolassa.

Bonusvinkki: Yksi omaleimainen esimerkki modernista arkkitehtuurista on vuonna 2013 avattu Suomen luontokeskus Haltia. Haltia on ekologinen julkinen puurakennus, jonka idea lähtee kansalliseepos Kalevalasta, ja on suunniteltu rakennuksena kuin mukautumaan luontoon. Rakennuksen muoto tulee Sotka-linnusta, jonka munasta maailman uskotaan Kalevalassa syntyneen.

Tutustu alueeseen opastetusti
 

Finnish Nature Centre Haltia building
Kuva: Daniela Brezinova

Otaniemen kampukseen moniin arkkitehtuurikohteisiin voi tutustua myös virtuaalisesti.

Opastettuja arkkitehtuurikierroksia voi tiedustella muun muassa kampus-kierroksia järjestävältä Aalto-yliopistolta.

Matkaopas-tarinankertoja Tuula Pohjalainen Tuutuntieltä tekee myös tilauksesta arkkitehtuurikierroksia Otaniemessä teekkaritarinoin höystettynä.

Pääkuva: Joni Viitanen